Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Yazarlarimiz » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

BU BAHAR NEDEN TURUNÇGİLLERDE KIRMIZI ÖRÜMCEKLE BAŞA ÇIKAMADIK? 

Kırmızı örümcek mücadelesinde başarısızlığın nedenleri aşağıdaki gibi sıralanabilir. 

Uzun yıllardır kullanılan geniş etki tarım ilaçları özellikle organik fosforlu ve sentetik pyretroid grubu ilaçların kırmızı örümcekleri teşvik ettiği bilinmektedir.

Organik fosforlu ve sentetik pyretroid grubuna dahil ilaçların hangi kültür bitkisi olursa olsun kırmızı örümcekleri artırdığı bilinmektedir. Turunçgil alanlarımızda da tavsiyeli veya tavsiye dışı da olsa kullanıldığı bilinen bu grup ilaçlar ekosistemde kırmızı örümceklerin doğal düşmanlarını öldürerek zararlının rahatça çoğalmasına fırsat verecek bir ortam oluşturmaktadır. 

Zararlının mücadele eşiği geçmiştir, yani zararlı populasyonu çok yüksektir.

Yağışlı bir ilkbahar geçiriyor olmamız zararlıya zamanında müdahale edilmesine izin vermemiş dolayısla gerektiği zaman ilaçlama yapılamamıştır. 

Yağışlı ve serin bir ilkbahar yaşanması zararlının çoğalma oranını artırmıştır.

Turunçgil Kırmızı örümceği, Panonycus citri’nin minimum  gelişme eşiği 7.9°C dir. Dolayısıyla günlük ortalama sıcaklık yaklaşık 8°C olduğunda biyolojisini sürdürebilmekte ve çoğalabilmektedir. 2009 ilkbaharının serin geçmesi bu dönemde zararlının çoğalmasını sağlayacak sıcakların uzun süre devam etmesi, zararlının populasyonunun artmasına neden olmuştur. Genel bir ifade ile Kırmızı örümcek populasyonu günlük ortalama sıcaklıkların 25-30°C’lere yükselmesiyle azalmaya başlamaktadır. Bu sıcaklık dereceler zararlının çoğalması için uygun değildir. 

Kırmızı örümcekler çok çabuk dayanıklılık geliştiren bir zararlı grubudur. Bazı ilaçlara karşı dayanıklılık geliştirmiş olabilir.

Bu seçenek bir varsayımdır, bu varsayımın doğrulanabilmesi için laboratuar çalışmalarının yapılıp dayanıklılığın kanıtlanması gereklidir. 

Biyolojik Tarım

Ekleme Tarihi
02.06.2009
Ekleyen Kişi
Lerzan Erkılıç


Paylaş | |
 DİĞER YAZILARI