Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 21 Kasım 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Yazarlarimiz » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 

Dünyayı  Dünyayı etkileyen ekonomik kriz Türk tarımını da finansal açıdan olumsuz etkilemiştir. Özsermayenin yetersiz olduğu tarım sektöründe kriz nedeniyle fiyatların düşük seyretmesi ve bazı özel bankaların kredileri kısıtlaması, bu imkanı kullanıp kredisini kapatmak isteyen borçlu çiftçilerimizin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri’ne vadesi gelen kredilerini kapatmakta zorlanmasına neden olmuştur. Bakanlar Kurulumuzun alacağı kararla devre faizlerinin ödenmesi koşulu ile 18 aylık zirai işletme kredi vadelerinin 36 aya çıkarılması ile yatırım ve işletme kredi limitlerinin ayrı değerlendirilmesi üreticilerimizi çok rahatlatacaktır.

Ülkemizde ürün destekleme primleri oluşan piyasa fiyatları ile hedef fiyatın farkı olarak genelde hasattan sonra açıklanmaktadır ve bir çok üründe prim sistemine geçilmiş olması Türk tarımı için sevindiricidir. Ancak ülke ekonomisi için katma değeri yüksek olan pamuk fiyatlarının, tekstil sektörünün içinde olduğu şartlardan dolayı düşmesi sonucu, korkarız ki gelecek yıl çiftçilerimiz tamamen pamuk ekiminden kaçacak ve pamuk açığımız daha da artacaktır. Bu nedenle gelecek yıl pamuk ekim alanlarının daha da azalmaması için pamuk primleri ekimi özendirecek seviyelere çekilmeli ve gelecek yılın sadece pamuk destekleme primi ekim hazırlıklarından önce, en geç Mart ayı içinde açıklanmalıdır. 

Ülke ekonomisinin içinde bulunduğu durumdan dolayı tüm sektörlere olan destekler artarken tarım sektöründe  2008 yılı destekleme primleri % 10 kesintiye uğramıştır. Üreticilerimizin bu konudaki haklı tepkilerine kulak verilmeli ve son başvuru süresi beklenmeden hububat, pamuk, soya ve mısır destekleme primlerine başvuran üreticilerin sıralamasına göre ödemelerin bir an evvel başlatılması yapılan kesintiyi biraz olsun telafi edecektir.  

Ziraat Bankası’nın katkılarıyla Çukurova’da su tasarrufu ve verim artışı sağlayan modern sulama yöntemlerine geçen üreticilerimiz Tedaş’ın açıkladığı ve sanayi sektöründen de pahalı tarımsal sulama enerji fiyatlarına çok tepki göstermektedir. Bu yanlışlığın giderilmesi üreticilerimiz açısından sevindirici olacaktır.

Türk tarımında, global rekabet gücü açısından girdi maliyetlerinin aşağı çekilmesi çok önemlidir. Mazot ve gübreye verilen destek yetersiz olmasına rağmen olumlu bir başlangıç olarak görülmektedir. Ancak verimi direk ilgilendiren gübredeki % 18 KDV oranının % 1’e  ve gübre girdileri ithalatında uygulanan % 6 gümrük vergisinin sıfırlanması ile gübre maliyetlerinin % 23 düşmesi, üreticilerimizi maliyet ve finansman açısından rahatlatacaktır.

Dünya ekonomilerindeki tüm olumsuz gelişmelere rağmen bereketli ve bol kazançlı bir tarım sezonu geçirmemiz dileğiyle, saygılar sunarız.

Behçet Homurlu

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı

Ekleme Tarihi
22.03.2009
Ekleyen Kişi
Behcet Homurlu


Paylaş | |
 DİĞER YAZILARI