Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 24 Kasım 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Yazarlarimiz » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Gelişmiş ülkelerde tarım politikası ile sağlık ve çevre politikaları arasında ilişki kurulmuş ve olabildiğince yüksek bir uyum sağlanmıştır.

Tüm ülkeler ve Türkiye için de bu konu çok önemlidir ve uygulanan tarım politikasının ulusal sağlık, çevre ve hatta mali politikalarıyla ilişkilendirilmesi bir zorunluluk olarak ortaya çıkmaktadır. Buna göre Türkiye’de tarımın standardı uzman bilgiye dayalı iyi tarım uygulamaları olmalıdır. Bu standart  doğal olarak insan ve çevre sağlığı yanında ulusal mali politikalara  endeksli olmalıdır.

SAGLIKLI YAŞAMIN Anahtarı İYİ TARIM

Türkiye için de bu konu, özellikle orta ve uzun vadede toplum ve çevre sağlığı başta olmak üzere “sürdürülebilir bir yaşam döngüsünün tesis edilmesi” için  son derece önemlidir ve uygulanan tarım politikasının ulusal sağlık, çevre ve iş yaşamı, örgün eğitim ve  mali politikalarıyla ilişkilendirilmesi bir zorunluluk olarak ortaya çıkmaktadır.  Buna göre ulusal tarım politikasının oluşturulmasında temel aktörlerin yeniden dikkatle ele alınması ve  kurumsal ilişkilerin etkin çalışabileceği bir yapı oluşturulmalıdır.

Çizelge 1. Ülkelere Göre Globalgap Sertifikalı Üretici Sayısı (2010)

Sıra

Ülkeler

Üretici Sayısı 

1

İtalya

19.327

2

İspanya

19.184

3

Yunanistan

11.817

4

Almanya

8.717

5

Hollanda

5.584

6

TÜRKİYE

3.988

 

Türkiye ve Antalya olarak neredeyiz?

Türkiye iyi tarım yapan üretici sayısı bakımından dünyada 2004 yılında 41. sırada iken,  2010 yılında 6. sıraya yerleşti. Antalya ise Türkiye deki işletmelerin İTU kapsamındaki üreticilerin %10 nuna sahip. Antalya genelinde İTU kapsamında üretim yapan işletme sayısı yaklaşık 300. Orta vadede bunu 10 kat artırarak Türkiye nin bugunkü toplamına ulaştırmak hedef olmalıdır.

Merkez, Kumluca, Manavgat, Serik yanında yayla kesimindeki Korkuteli, Elmalı, Akseki gibi ilçelerdeki üreticilerin bu sürece dahil olması, onların KALİTELİ ÜRÜN ÜRETTİKLERİNİ BELGELENDİRMELERİNE YOL AÇACAK; pazarda daha güçlü hale gelmelerine ve rekabette öne geçmelerine yardımcı olacaktır.

Antalya genelinde İTU kapsamında üretim yapan işletme sayısı yaklaşık 300 dür. Dolayısıyla Türkiye deki İTU kapsamındaki üreticilerin %10 nu gibi önemli bir bölümü ANTALYA'dadır.  Başta örtü altı ve meyvecilik olmak üzere tüm tarım sektörü için önemli potansiyel bulunmaktadır. Antalyanın tarım alanının 466 bin hektar olduğu ve bu alanın %49’nun hala sulanmaması ne buyuk bir potansiyelin olduğunun açık göstergesidir. Bunun için Ziraat Odası, İl Tarım Müdürlüğü ve üretici birlikleri, toplum ve çevre sağlığı ile ilgili tüm paydaşlara ve tüketici kuruluşlarına önemli görevler düşmektedir. Bu konuda tanıtım ve yayım çalışmalarını güçlendirmesi gerekiyor...

 

Başta meyve ve sebzecilik olmak üzere tüm tarım sektörü için önemli potansiyel bulunmaktadır. İTU kapsamında üretim yapan üreticiler ayrıca desteklerden yararlanmaktadır. Hem sağlıklı ürün üretmek, hem çevreyi korumak ve hemde çiftçilerin gelirlerinin artması için İTU ya geçmeleri yararlı olacaktır.

 

 Unutmayalım KALİTELİ ve SAĞLIKLI ÜRÜN elde etmenin yolu, dolayısıyla çevre koruma ve toplum sağlığının korunması  İYİ TARIMDAN  GEÇİYOR . Yıllardan beri konunun öneminin anlaşılması ve bu konuda üretilen düşüncelerin yaygınlaşması için verdiğimiz mücadelenin başarılı olması paydaşların etkili çalışmalar yapmasından geçiyor. Geç kalmanın zararlı sonuçlarından etkilenmemek için şimdiden önlemler almamız gerekiyor…

 

 E-mail: [email protected]
Web  : www.ozcatalbas.ile.biz

Ekleme Tarihi
26.09.2010
Ekleyen Kişi
Orhan Özçatalbaş


Paylaş | |
 DİĞER YAZILARI