2oo8 yılında tüm dünyada yaklaşık 900 milyon insan turizm amaçlı faaliyette bulunmuş ve ülkelerarasında 1 trilyon Amerikan Doları tutarında kaynak transferi sağlamıştır. Türkiye’de ise bu pastadan %2.2’ lik pay alabilmiştir. Buna göre 2008 yılında Türkiye’ye gelen 26 milyon turist, 22 milyar Amerikan Doları tutarında döviz bırakmıştır. Antalya ise 9 milyonun üzerinde turistin ziyaret ettiği yer olarak, en önemli turizm merkezleri arasında yer almıştır. Turizmde “her şey dahil” uygulamasının pek çok çalışmada Türk Turizmini, Antalya turizmini olumsuz etkilediği belirtilmektedir.
Turizm gelirlerinin daha da artmasını ve turizmin iç içe olduğu kırsal alanlarda yaşayanların bu sektörün getirilerinden daha yüksek oranda yararlanması yönündeki olanakların tartışılmasının kırsal nüfus için yararlı olacağı açıktır. Bu kapsamda özellikle Antalya’nın turizm gelirlerinin artırılabilmesi ve kırsal nüfusa yönelik olarak alternatif bir geçim kaynağı olarak ALTERNATİF TURİZM faaliyetlerinin geliştirmesi bir olanak olarak karşımızdadır. Deniz ve kum dışında, sahip olunan kültürel özelliklerimiz ve birikimlerimiz, doğal güzellikler, kırsal alanın bu güzellik ve kültürü yaşatması, kentsel alanlar dışında yapılan kırsal, eko, çiftlik, tarım ve yayla turizmi gibi faaliyetleri öne çıkarmaktadır. Antalya’nın 9 milyonluk turist kapasitesi, belirtilen kültür ve kırsal turizme yönelik faaliyetleri de destekleyecektir.
Burada önemli olan temel öğenin kırsal alandaki insan kaynağı olduğu dikkatten kaçmamalıdır. Hatta bu kaynağa yönelik olarak eğitim ve yayım çalışmalarının yardımıyla “kırsal-tarımsal turizm” olgusunun benimsenmesini sağlamak, bu yolla kırsal halkın niteliklerinin geliştirmek ve beceri kazandırmak önemli bir strateji olmalıdır. Bu şekilde kırsal turizmin Amerika, Almanya, İsviçre ve Avusturya gibi pek çok gelişmiş ülkede olduğu gibi alternatif geçim kaynağı olarak kırsal nüfusa yönelik olarak uygulanmasını teşvik edecek uygulamaların geliştirilmesi üzerinde durmak yararlı olacaktır.
Sonuç olarak; Antalya’da ve diğer bölgelerde turizmin planlanmasında deniz ve kuma dayalı turizm faaliyetlerinin, özellikle kırsal turizm için önemli avantajlara sahip olan kırsal alanlarda, iç ve dış turizmin talep potansiyeli de dikkate alınarak kırsal alanla entegre edilmesi üzerinde durulması uygun olacaktır. Bu şekilde bir yandan sektörlerin eş zamanlı geliştirilmesine olanak sağlanırken, diğer taraftan kırsal turizm Antalya kırsal nüfusu ve tarım üreticileri için alternatif geçim kaynağı olabilecektir. Dolayısıyla kırsal nüfus için tarımsal üretim kadar, kırsal alandaki turizm faaliyetleri de önemli bir çalışma alanı olma potansiyeline sahip olabilecektir.
Doç.Dr. Orhan ÖZÇATALBAŞ Akdeniz Universitesi
|