Bakanlık Özel Tarımsal Danışmanlık Hizmeti Alan Çiftçileri Destekliyor ! Sıra Tarım Danışmanlarında mı?
18 Nisan 2006 tarihli ve 5488 sayılı Tarım Kanununun 9 uncu maddesine dayanılarak hazırlanan ve 8 Eylül 2006 tarihinde yürürlüğe giren "Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerinin Düzenlemesine Dair Yönetmelik" ile Türkiye'de tarımsal yayım hizmetlerinin sunulmasında özel sektör ve girişimin de rol almasının yasal yolu açılmıştır. Sistemin yerleşmesi ve gelişmesi yönünde önemli girişimlere ihtiyaç bulunmaktadır.
Tarım Danışmanlığı uzman tarım bigilerinin alana hakim kılınmasında en önemli politik araçlardan biri olarak kullanılabilir. Bunu sağlamak üzere sistemin etkinliğini artırmak için gelişmiş ülkelerdeki deneyimlerden de yararlanarak özellikle ilk süreçte hem hizmeti alan çiftçinin hemde hizmeti veren serbest tarım danışmanlarının uygun miktarda teşviklerle desteklenmesi gerekli görülmektedir. Ayrıca danışmanlık sisteminin kurumsallaşmasını sağlamak üzere Tarımsal Danışmanlık Şirketlerinin kurulması yönünde destekler verilmesi üzerinde de önemle durulmalıdır.
Yayımın özelleştirilmesi sürecinin hızlandırılması önünde verilecek belirlenen degerlerin daha üzerinde ve her iki tarafı da kapsayacak sekilde verilmesi uygun olacaktır. Buna göre destek uygulamasının, öncelikle entansif tarımın yoğun olduğu bölgeler ağırlıklı olmak üzere seçilmiş "PİLOT İLLERDE" uygulamaya konulması sistemin somut sonuçlarını görmek ve izlemek bakımından yararlı olacaktır.
Bu konuda Bakalığın açıkladığı destek metni www.tedgem.gov.tr adresinde bulunmakta olup asagıda verilmiştir.
________________________www.tyd.ile.biz__________________________________
.................................................. Özel Tarımsal Danışmanlık Hizmeti Alan Çiftçilerimizi Destekliyoruz
www.tedgem.gov.tr adres
Çiftçilerimizin bilgi, teknik ve yöntemler konusundaki ihtiyaçlarının mahallinde, zamanında, yeterli düzeyde ve uygun yayım teknikleri ile karşılanmasını sağlamak amacıyla bugüne kadar değişik projeler ve uygulamalara imza atan Bakanlığımız bu konuda en köklü ve kalıcı uygulamayı başlattı. Özel tarımsal danışmanlık hizmetleri de artık tarımsal desteklemelere dahil oldu.
2006 yılında yürürlüğe giren Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerinin Düzenlenmesine Dair Yönetmelik ile Ülkemizin " Ulusal Yayım Politikasının" ana hatları çizilmiş, danışmanlık sisteminin hukuki altyapısı oluşturulmuş ve ilk defa "yayımcı/danışman" meslekleri ile "yayım/danışmanlık hizmetleri" yasal olarak tanımlanmıştır. Yönetmeliğin getirdiği çok önemli bir yenilikte tarımsal danışmanlık hizmetlerinin düzenlenmesi, denetlenmesi ve desteklenmesidir.
Yönetmeliğin yayımlanmasından bu yana geçen süreçte Bakanlığımız danışmanlık sisteminin altyapısını oluşturmak amacıyla bir taraftan sistem içerisinde yer alacak kurum ve kuruluşlarının yetkilendirilmesi için iş ve işlemlerini yürütürken diğer taraftan da danışmanların eğitilmeleri ve sertifikalandırılmaları için özel bir çaba sarf etmiştir.
Tüm bu çalışmalar ve altyapı hazırlıklarından sonra tarımsal yayım ve danışmanlık sistemi içerisinde sivil toplum örgütleri, danışmanlık şirketleri ve serbest tarım danışmanlarının daha aktif rol alması, gelişmiş dünya ülkelerinde olduğu gibi ancak sistemin desteklenmesi ile mümkün olacağı bilincinden hareketle 2009 yılında tarımsal danışmanlık hizmeti satın çiftçilerimizin desteklenmesi Bakanlar Kurulunca kararlaştırılmıştır.
Bu karar gereği 5488 sayılı Tarım çerçevesinde Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerine Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliğ 21 Mayıs 2009 tarih ve 27234 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.
Söz konusu Tebliğ ile çiftçilerimiz danışmanlık hizmeti veren danışmanlık şirketleri, serbest tarım danışmanları, üretici örgütleri, ziraat odaları ve dernek/vakıflardan hizmet satın alabilecek ve bu hizmetin bir bölümü destekleme tebliği kapsamında Bakanlığımızca karşılanacaktır.
Tarımsal yayım ve danışmanlık hizmetlerinin yasal bir çerçeve dahilinde yürütülmesi ve desteklenmesi; tarladan sofraya gıda güvenliği ve güvencesinin sağlanmasına, danışmanlık hizmetlerinin konu uzmanı kişi ve kuruluşlar tarafından yürütülmesine, üretim ve bilgilendirmenin her safhasının kayıt altına alınmasına, istihdamın arttırılmasına ve ürün çeşitliliği ve kalitenin arttırılmasına katkı sağlayacaktır.
Bu konuda detaylı bilgiye çiftçilerimiz Bakanlık İl/İlçe Müdürlüklerinden ulaşabilirler.
|