Bir ilçe düşünün 1 milyon 754 bin dekar yüzölçümü, bunun da 827 bin dekarı tarım alanı olsun…
Burası Manisa’nın Akhisar ilçesi…Doğal olarak ekonominin yüzde 70’i tarım ve tarımsal sanayie dayalı. Teker teker saymaya gerek yok, çünkü tarımsal anlamda her şey var. Müthiş bir potansiyel. İş bu potansiyeli zenginliğe çevirebilmekte, öyle değil mi? Gerek TV programları gerekse gazete yazılarım dolayısıyla son 12 yıldır Ege ilçelerinin çoğunluğunu gezdim ve ekonomik yönden analizini yapmaya çalıştım. Gördüm ki, Akhisar gerçekten önemli avantajlara sahip bir bölge…Söz gelimi, ilçe ekonomisinin geleceğinin belirlenmesi açısından başta Belediye Başkanı olmak üzere bütün meslek ve sivil toplum kuruluşları arasında ortak bir vizyon oluşmuş durumda. Ayrıca gönül birliği de cabası…İşte bunun en somut örneği… Akhisar son 25 yılda, nasıl oldu da tütüne dayalı bir ekonomiden zeytinciliğe dayalı bir yapıya dönüştü? Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı ve Ticaret Borsası Başkanı Emin Demirci ile bu ilginç dönüşümü konuştuk.
BİLİNÇLİ TERCİH – Salih Hızlı, “1985 yılında 1 milyon 850 bin ağacı varken, bu sayının bugün 12 milyona ulaşması kendiliğinden olmadı. Bu bilinçli bir tercihtir. Tütünden vazgeçen üreticilerin 1990'lı yılların ardından zeytine yönelmesi ve özellikle son yıllarda uygulanan destekleme politikaları Akhisar'ı zeytin merkezi haline getirdi” diyor.
GÜÇLÜ KENT MOZAİĞİ – Başkan Hızlı, ”Akhisar ‘güçlü kent mozaiği kimliği’ni, sadece yatırımlardan ve planlamalardan değil; zeytini barındıran güçlü topraklar üzerindeki 9 bin yıllık tarihi, 552 yıllık Çağlak Festivali, Zeytin ve Hasat Şenlikleri, kente özgü yemek ve tadları, Bank Asya 1. Ligde mücadele eden takımı, Şeyh İsa’dan Bosnalı Ayvaz Dede’ye uzanan tarihi ve Ahilik Kültürü’nü yaşatan sosyal ve kültürel kaynaklardan alıyor” diye devam ediyor.
SANAYİLEŞME – Başkan Hızlı, tam bir özgüven içinde, sözlerini sürdürüyor: “Zeytin ağaçlarının gölgesinde, hızla bir kent yükseliyor, gelişiyor ve büyüyor. İlçemizde 245 adet zeytin işletmesi, 35 adet zeytinyağı fabrikası, 10 adet zeytinyağı dolum tesisi bulunuyor. Ayrıca Celal Bayar Üniversitesi’ne bağlı Zeytincilik Meslek Yüksekokulumuz, zeytincilik sektöründe kalifiye eleman ihtiyacını karşılamaya başladı.” Görülen o ki, zeytinciliğe dayalı bir tarımsal sanayileşme ilçe ekonomisini yönlendirmeye başlamış.
ZEYTİNDE MARKA OLACAK - Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Emin Demirci ise, Akhisar bölgesini zeytinde marka haline getirmek istediklerini söylüyor. Demirci, “Nasıl ki kayısı denince akla Malatya geliyorsa, zeytin dendiğinde de akla Akhisar gelsin istiyoruz” diyor. Emin Demirci, “Halen Akhisar’da üretilen zeytinin %30-40 kadarı ambalajlanıp satılıyor. Bu miktar %70’lere çıktığında istihdama daha büyük katkısı olacak. Ayrıca yakın bir gelecekte ‘Zeytin İhtisas Organize Bölgesi’nin de faaliyete geçeceği göz önüne alınırsa, Akhisar, tam anlamıyla Türkiye’nin en büyük zeytin ve zeytinyağı üretim merkezi haline gelecek. Bu değişimi bütün ülkeye göstermek istiyoruz” değerlendirmesini yapıyor.
HASAT ŞENLİĞİ - 12 milyon kayıtlı zeytin ağacının yanı sıra 2 milyon kadarının da orman arazisinde olduğu tahmin edilen Akhisar’da, 14-16 Ekim 2011 tarihlerinde, “3. Akhisar Zeytin Hasat Şenliği” düzenleniyor. Akhisar Ticaret Borsası tarafından düzenlenen, Akhisar Belediyesi, Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası, Akhisar Ziraat Odası, Zeytinliova Belediyesi, AK-SEK Vakfı, Akhisar Aktif İşadamları Derneği, Ekonomi Bakanlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği, Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi, Zeytindostu Derneği’nin desteklediği organizasyonda; zeytin hasatından, zeytinyağı tadımına, zeytin fidanı dikiminden helikopterle zeytinliklerin gezimine kadar birbirinden renkli etkinliklerin yer alması planlanıyor. Bu önemli ilçedeki sosyo-ekonomik dönüşümü izlemeye devam edelim.