Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 24 Kasım 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Yazarlarimiz » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler



 
 
 İsmail Uğural


 
 
 
 
Süt ekonomisi ve İzmir

İzmir'de her şey var. Turizm, deniz ticareti, tekstil, konfeksiyon, inşaat, makina, doğal taş ve otomotiv, daha da sayabilirim. Ancak İzmir ilinin en rekabetçi üstünlüğe sahip olan sektörü tarım ve gıda... Bunun en somut örneği ise İzmir'in süt üretiminde Türkiye birincisi olması. Şaka değil bir milyon 400 bin ton süt üretiliyor bir yılda. Bu miktarın 400 bin tona yakını da sadece Ödemiş ilçesinden geliyor. İşte bu tabloyu fark eden Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) çok iyi bir zamanlama ile "Süt Ekonomisi ve İzmir" konulu bir panel düzenledi. Çünkü EGİAD yönetimi şu isabetli analizi yapmıştı...

KATMA DEĞERE YÖNELMELİ
İzmir ilinde süt üretimi her geçen gün arttığına göre bu süreci çok daha verimli ve katma değere yönelik biçimde değerlendirmek gerekmez miydi? Öyleyse yalnızca çiğ süt üretim değeri 2 milyar liraya yaklaşan bir sektörü mamul üretir hale getirmek ve özellikle peynir üretimine odaklanmak çok daha akıllıca olmaz mıydı? Dolayısıyla artık bölge ekonomisinde süt ürünleri ve daha özelde peynirciliği yüksek sesle konuşmanın zamanı gelmişti.

EGİAD'A TEŞEKKÜR
EGİAD Başkanı Seda Kaya, aslında "İzmir neyin merkezi olmalı?" sorusuna dikkat çekmek amacıyla bu toplantıyı gerçekleştirdiklerini söyledi. Kaya, İzmir'in Türkiye'nin tarım ve gıda merkezi olması ve politikaların bu doğrultuda hazırlanması gerektiğinin altını çizdikten sonra, il genelinde süt ekonomisinin büyüklüğü ve katma değer potansiyeline vurgu yaptı. Açılış konuşmalarında Seda Kaya'dan sonra söz alan İzmir Tarım Grubu (İTG) Başkanı Mahmut Eskiyörük, Ulusal Süt Konseyi (USK) adına konuşan İzmirli sanayici Kosat Gürler, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Güldal ve Hayvancılık Genel Müdürü Mustafa Kayhan EGİAD yönetimine teşekkür ederek ilk defa düzenlenen bu toplantının gıda sektöründe çok olumlu sonuçlar doğuracağını ifade ettiler.

KİMLER KONUŞTU
Panel konuşmalarında ise sırasıyla Ödemiş bölgesinden Gölcük Süt Mamulleri Yöneticisi İsmail Dadal, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özer Kınık, gıda sektörünün öncüsü Pınar'ın Üretim Müdürü Ozan Tidin, Tire bölgesinden Boyacıoğulları Ömür Süt Mamulleri Yöneticisi Esra Boyacıoğlu, peynircilikte yeni bir çığır açan İzmir Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer ile birlikte sektörün en köklü firmalarından Sakıpağa'nın şirket ortağı Serhan Sakıpağa yer aldılar.

HOLLANDA ÖRNEĞİ
Geçtiğimiz hafta da yazmıştım. İzmir ekonomisinin gelecek 25 yılına damga vuracak sektörün gıda olacağını söylemiştim. Tabii gıda çok geniş bir sektör, göreceksiniz süt ürünleri ve peynircilik bu çerçevede lokomotif rolü oynayacak. Sonuç itibarıyla yaklaşık 2 milyar lira tutarında bir hammaddenin mamule dönüşmesiyle bu rakamın katlanarak, birkaç misline çıkacağına hep birlikte tanık olacağız. Yeter ki bu işi iyi planlayalım. Hollanda örneği ortada. EGİAD işaret fişeğini atarak görevini en iyi şekilde yaptı. Teşekkürler..












Ekleme Tarihi
26.09.2014
Ekleyen Kişi
ismail uğural
Etiketler: Süt ekonomisi , İzmir,İsmail Uğural


Paylaş | |
 DİĞER YAZILARI