Sperma ve embriyo üretiminde küresel bir organizasyon olan Alta Genetics INC’ın 20 ülkeden 320 kişiyi New York’ta ağırladığı organizasyon, sektörün bakış açısını değiştirdi.
ANADOLU Hayvancılık, uyguladığı projelerle sektörde adını duyurmuş bir firma. Aynı zamanda ‘sperma’ ve ‘embriyo’ üretiminde küresel bir organizasyon olan Alta Genetics INC’ın Türkiye’de tek ve yetkili temsilcisi. Alta Genetics, ABD, Kanada, Hollanda, Almanya, Doğu Avrupa ve Brezilya’da ‘sperma’ ve ‘embriyo’ üretim istasyonlarına sahip. Yani dünyanın bu konudaki en büyük genetik araştırma şirketlerinden biri. Geçtiğimiz günlerde ABD’li firma 20 ülkeden 320 kişiyi New York’ta ağırladı. Türkiye’den de 20 sektör temsilcisinin katıldığı ‘AltaADVANTAGE® Showcase’ adlı etkinlikte neler oldu? Katılımcılar hangi bilgilerle döndüler? Bu konuda Anadolu Hayvancılık firmasının yetkilisi Korkut Erbuğ ve Tireli katılımcı Necdet Ekinci ile görüştük.
Küresel organizasyon
Korkut Erbuğ, geziyi şöyle özetliyor; “Alta firması 2005’ten bu yana her yıl AltaADVANTAGE® Showcase turu düzenliyor. Biz de, bu yıl 20 kişilik bir Türk grubu ile gittik. 3 günde ortalama 1200 sağmal olan 8 çiftlik ziyaret ederek, işletme sahipleri ve yöneticilerinden sürü yönetimi, buzağı ve düve bakım - beslemesi, gübre yönetimi ve gebelik yönetimi konularında bilgi aldık. Performans Pen bölümünde de 8 çiftlikte 38 boğaya ait yaklaşık 150 adet farklı laktasyon dönemlerinde olan kızları yakından inceleme fırsatı bulduk.”
Sanayi ve teknoloji
Erbuğ’un anlatımında çok sayıda teknik ifade yer alıyor. Bunun nedeni tarımın giderek daha fazla sanayi ve teknoloji ile bütünleşmesi. Bu yüzden ABD gibi ülkeler tarımda kullandıkları ileri teknoloji sayesinde önemli döviz geliri elde ediyor. Erbuğ, “Ziyaretçi portföyümüz sektörümüzün her kesimini kapsıyordu. Damızlık birliği başkanları, çiftlik sahipleri, medya, çiftlik yöneticileri, veteriner hekimler, sperma satışı yapanlar ve zooteknistlerden oluşan bir grupla seyahat ettik. Çok yararlı sonuçlarla döndüğümüzü söyleyebilirim” diyor.
Çiftlik yönetimi
Bu kavram belki daha çok özellikle büyük sürülerde (500 baş üzeri) fazlaca önem kazanmaya başlamış gözüküyor. Ne var ki küçük çiftçiliğin hakim olduğu ülkemizde de ‘çiftlik yönetimi’ ihmal edilmemesi gereken bir konu. Erbuğ’a göre, Alta Genetics’in organizasyonunda dikkat çeken husus, ziyaretçilerin düzgün bilgilendirilmesi için belirli sayıda küçük gruplar oluşturularak gezilen çiftlikler hakkında bütün işletim sistemlerinin anlatılması. Yani çiftlik yönetimi çok önemli. Bu arada Erbuğ, “Ziyaret edilen çiftlikleri gördükten sonra ülkemizde de bu gibi işletmelerin son dönemlerde yapılmış olması bizi fazlasıyla sevindiriyor” diye konuşuyor.
GÜNDE 10 TON SÜT
İzmir’in çeşitli bölgelerinde içecek, akaryakıt, inşaat, lojistik ve hayvancılık alanlarında yaptığı yatırımlarla öne çıkan Ekinci Grup’un yetkilisi Necdet Ekinci, aslında Tireli bir işadamı. Ekinci, “30 yıldır iş hayatındayım. Hep müşteri odaklı olarak çalıştım. Grubumuzda şu anda 110 kişi çalışıyor” diye söze başlıyor. Ekinci Grup, ABD’nden ithal ettiği 200 baş düve ile hayvancılık sektörüne adım atıyor. Önümüzdeki dönemde 1 milyon dolarlık yatırımla da günde 10 ton süt üretmeyi hedef olarak belirlemiş. Ekinci, “ABD’ne yaptığımız gezide süt sığırcılığı yapan bir çiftlikte genetiğin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anladım” diyor
DAHA KARLI ÇİFTLİK
İşletmesinde yapacağı en önemli yatırımın üstün bir genetik altyapısı olacağını söyleyen Ekinci, “Genetik yapıyı düzelttiğimizde veteriner harcamaları azalacak, süt verimi artacak, sürüde kalma özelliği yüksek hayvanlara sahip olacağımız için çiftliğimiz kârlı duruma geçecek. Artık babadan kalma yöntemlerle hayvancılık yapamayız” diyor. Süt sığırcılığında genetik, olmazsa olmaz. Bir süt işletmesinde genetiğin payının yüzde 25 olduğunun altını çizen Ekinci, “Genetik potansiyeli olmayan bir ineğe ne kadar iyi çevre şartları sağlarsanız sağlayın, ne kadar kaliteli kaba yemle beslerseniz besleyin bir laktasyonda en fazla 3 bin kilo süt alırsınız. Bu yüzden hayvan sayısına göre süt ortalaması en yüksek olan ülke Amerika” diyerek sözlerini tamamlıyor.