Ulusal Pamuk Konseyi Ürün konseyleri ile ilgili yazı dizisine pamuk ile devam ediyorum.
Aslında pamuk ürün konseyleri kuruluşuna önderlik eden ve diğer ürün konseylerinin kuruluşunuda tetikleyen endüstriyel ürünümüz. Türk tekstil sektörünün, gücünü ,gelişimini türk pamuğuna bağlı olduğunu söylemenin yeri ve zamanı. Geçmişte pamuk ihracatı, tekstil sanayini gözetmek amacı ile pamuk üreticisi aleyhine bir politika izlendi.
Bunun bedelini azalan pamuk üretimi ve artan ithalat ile ödedik.
Dramatik olansa 2009 ekim sezonunda pamuk üretim bölgelerinden üretici örgüt başkanlarından pamuk ekim alanlarının daraldığı haberlerinin gelmesi.
Bu yazıyı yazarken aklıma takılan birkaç soru için Adana Çifçi Birliği eski başkanı Cumali Doğru’yu aradım. Türk pamukçuluğunun son 50 yılına vakıf Cumali beyle aslında bu yazının kapsamını aşan ayrı söyleşi yapmak lazım.
Ulusal pamuk konseyi bir araya geldiğinde üretimden konfeksiyona kadar bir paydaş listesi oluşturulduğunda iletişim ve etkileşim içinde bulunması gereken kurum sayısı 120kadardı..Üretici,borsalar,tekstil,konfeksiyon,ihracatçı,ithalatçı firmalar,akademi, kamu onlarca paydaş.Bir çok toplantılar yaptılar.İzmirde istanbul da pamuk üretim bölgelerinde. İ
Ege Çiftçi Birliği Başkanı Hulusi Tanman İzmir ticaret borsası eski başkanı Tuğrul Yemişçi, şimdi AKP izmir milletvekili pamuk konseyinin kuruluşunda çok çalıştılar.
Taslak tüzükler çalışma prensipleri her şey tamam ama iş pamuk konseyinin finansman modeline gelince yine aynı sorun çıkıyordu.
Ben artık buna TOBB ‘un arka bahçe sendromu diyorum.
Borsalarda pamuk ürünlerinin satışından zaten yapılan bir kesinti vardı. Fakat bu gelirlerin ulusal pamuk konseyinin hedef ve amaçları doğrultusunda kullanıldığını söylemek mümkün değil.
Her ürün konseyinin yaşadığı sorun gibi pamuk konseyide gelirler konusunda TOBB’un muhalefeti yüzünden gerçekleşmedi.
Aşşağıda pamuk konseyinin ve diğer ürün konseylerininde gelir kalemlerini belirleyen resmi yönetmeliğin ilgili bölümünü okuyacaksınız.
ULUSAL PAMUK KONSEYİ KURULUŞ VE ÇALIŞMA ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK
ihttp://www.mevzuat.adalet.gov.tr/html/27416.html
Ulusal pamuk konseyi gelirler:
Madde 23 - (1) Konseyin gelirleri şunlardır;
a) Giriş aidatı ve yıllık aidat, b) Verilen hizmetler karşılığında alınan ücretler,
c) Yurt içi ve yurt dışından sağlanan, bağış ve diğer gelirler, fon ve yardımlar, ç) Danışmanlık hizmetlerinden sağlanan gelirler, d) Reklâm, tanıtım ve yayın gelirleri.
İçlerinde gider olması gerekirken sanki alay eder gibi gelir kalemi olarak yazılmış olan
(d).şıkkı, Reklam,tanıtım ve yayım gelirleri) çok enteresan.
Reklam ve tanıtım yayım yaparak gelir sağlayabilen bir tarım örgütü biliyormusunuz ?
Ticaret örgütlerine, İhracat örgütlerine sürekli ve kanun zoru ile kesilen aidatlar ama üretici örgütlerine, Ziraat Odalarına,Kooparatiflere,Ürün bazlı üretici örgütlere, ürün konseylerine
dernekler yasası mevzuatı. Maddi imkanları olmayan bir örgüt üyelerine nasıl ulaşacak?
Arge,pazarlama ,ürün tanıtım faliyetlerini nasıl yapacak?
Sonuçta ulusal pamuk konseyide içindeki büyük kurumların kısır çekişmleri,gelir modeli olamaması yüzünden atalete düştü.
İşin üzücü bir tarafı üretici örgütü veya ürün konseylerinde gelir modeli için uzun süre mücadele vermiş kadroların artık yılgınlığa düşüp bu çabadan vazgeçmeleri.
Maddi bir geliri olmadığı için kuruluş amaçlarını yerine getiremeyen ulusal pamuk konseyi
Ulusal pamuk konseyide içindeki büyük kurumların kısır çekişmleri yüzünden atıl kaldı.
6 mart 2009 tarihli Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Basri Özçoban’ın basına yansıyan son demeci durumu özetliyor. Başkanın demeci, konseyin diğer paydaşlarını görüşlerini yansıtmaktan uzak .Sağdece pamuk üreticisinin bakış açısıyla sesleniyor.
Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Basri Özçoban, “Pamuk ve tekstil sektörü ile ilgili uzun süreli ulusal strateji belgesi hazırlanarak uygulanmalıdır. Pamuk ürününe biran önce gerekli ehemmiyet verilmezse tarih olacaktır” dedi. Ulusal Pamuk Konseyi, 2. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Ankara Zirai Üretim İşletmesi Personel ve Makine Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nde gerçekleştirdi. 25 ilde yetişiyor Genel Kurul’da konuşan ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Basri Özçoban, 25 ilde yetiştirilen ve 6 milyon kişinin geçimini sağlayan pamuk ürününün tarih olmak üzere olduğunu söyledi. Hükümeti acil önlem almaya çağıran Özçoban, pamuğun ekim alanlarındaki azalmadan dolayı 2008/2009 döneminde dünyada 10. sıraya gerilediğine dikkat çekti.
Devamı :http://www.gidatarim.com/IcerikDetay.asp?IcerikId=1306&tur=1&UstKatId=25&KatId=39&ALtKatId=
Bu da ürün konseylerinin paydaş mayasının tutması için önümüzde daha uzun bir yol olduğunu gösteriyor.
İlk ürün konseyinin ataleti düşmüş ve bir web sayfası pamuk tanıtım gurubu, lobisi yokken geçen makalede yazdığım turunçgil ise web sayfası ,gazete ve tv reklamları ile şimdilik pamuk ve zeytin konseylerini kıskandırmaya devam ediyor.
Örnek ve vesile olması dileği ile Amerikan ulusal pamuk konseyinin web sayfasını adresini incelemek isteyenler için yazıyorum . www.cotton.org
Kemal Erdoğan.
|