Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 21 Kasım 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Yazarlarimiz » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Hürriyet gazetesinde Gila Benyamor’ un  ‘’Dünyanın en iyi üniversitelerinden  mezun Türk gençler neden işsiz ? ‘’ yazısını okuyunca 6 mayıs 2009 tarihinde   Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’ n deki konuşmacı olarak katıldığım ‘’ Anadolu’da Arge ve Girişimcilik Sempozyumu’’nu anımsadım. 9 ayrı üniversiteden oluşan IEEE Anadolu Kollarının sürekli göz ardı edilen 2 önemli sorunu AR-GE ve GİRİŞİMCİLİK kültürünü yaygınlaştırmak maksadıyla TOSYÖV ün ana sponsorluğunda başlattığı bir projeydi. (www.sempozyum.ieeeksu.org )

Sütçü İmam Üniversitesiyle başlayan bu projenin her yıl başka bir Anadolu üniversitesinde (Çukurova Üniversitesi, Dicle Üniversitesi , Erciyes Üniversitesi , Fırat Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi , Karadeniz Teknik Üniversitesi ,Mersin Üniversitesi  Selçuk Üniversitesi) gerçekleştirilmesi planlanmış. Alt yapı çalışmaları 3 yıl önce başlayan bu etkinlik, geleceğin teknolojileri  ve girişimcilik  konularında acil adımlar atılmasının esasları dikkate alınarak hazırlanmış .Gerçekten geç kalınmış Ar-Ge ve Girişimcilik sorunlarını büyük bir ses çıkartarak çözümlemek etkinliğin ana hedefleri arasında .

Konuşmacılarından Devlet Eski Bakanı Ayfer YILMAZ / Türkiye Ekonomisinde Son Gelişmeler, Girişimcilik ve Üniversite Sanayi İşbirliği , Mehmet EREL /  Girişimcilik ve Liderlik ve Dirk Tröndle / Almanya’da Girişimcilik konusunda bilgiler verdiler. Girişimcilere destekler,TTGV Genel Merkezi, KOSGEB Genel Merkezi, Kredi Garanti Fonu ,Sinerji Türk Oturumu ve  söyleşi ile son buldu.

Salondaki 500 civarında öğrenci  gün boyunca yoğun katılım ve ilgiyle izlediler sempozyumu. Mezun olduktan sonra iş problemi yaşayacaklarının ve istedikleri işi bulamayacaklarının bilincindeler .Bu nedenle GİRİŞİMCİ olmak ve kendi işlerini kurmak konusunda kararlılar. Girişimciliğin  başkalarının yaptığı işleri taklit etmek  ve caddeler boyunca ,tatlıcılar, unlu mamüller ve pizzacı dükkanları açmak olmadığının farkındalar.Yapacakları işlerin AR-GE ile geliştirilmiş herkesin kolaylıkla kuramayacağı,pazarın ihtiyacı olan,bilgi ve teknolojiye dayanan projeler olması gerektiğini çok iyi bildiklerini seçtikleri konulardan ve  sorulardan çok net anladık.. Ülkemizde yüzlerce AR-GE yapıldığını biliyoruz .Ama bu başarılı fizibilitelerin neden yeteri kadar GİRİŞİMCİLİĞE dönüştürülemediğini paylaştık.

Girişimciliğin aynı zamanda liderlik özelliklerini de içerdiğini,başarma azminin,fark yaratma becerisinin ,paylaşımcılığın ve takım halinde ortak çalışmanın ne kadar önemli olduğu üzerinde durduk. Marka üniversitelerden mezun olmanın artık yeterli olmadığının , özgüveni yüksek , fark yaratmayı bilen , zevk sahibi,sabırsız,  hedefleri olan,yaratıcı, isyankar ve aksiyona geçen bireyler olmalarının öneminden bahsettik.

Bu kusursuz organizasyon ve davetleri için Rektör Prof.Dr.Nafi Baytorun’a,  Dekan Prof.Dr. Süleyman Torun ‘a ,Yrd. Doç. Ahmet Serdar YILMAZ’a ve Organizasyon Koordinatörü Mustafa BAŞAL’a tebrik ve teşekkürlerimi sunuyorum.

Büyük şehirlerdeki üniversitelerdeki öğrenciler bir şekilde çeşitli firmaların yöneticileri ile bir araya geliyorlar. Ancak, Anadolu’daki üniversitelerin öğrencileri bu imkâna  sahip olamıyorlar.  Yukarıdaki ve benzeri üniversitelerinden mezun olacak gençlerimize mutlaka yol göstermemiz ve onlara motivasyon sağlamamız gerektiğine de inanıyorum. 

Mehmet Erel.

Ekleme Tarihi
15.05.2009
Ekleyen Kişi
Mehmet Erel


Paylaş | |
 DİĞER YAZILARI