Bölgemizde buğday hasadı başladı hayırlı olsun . İyi yağmur yağdı ve yüksek verim bekleniyor. Ancak çiftçilerimiz , piyasada ürün fiyatlarının beklediği gibi olamayacağı endişesi içinde.Henüz taban fiyat ve TMO nun alım politikası açıklanmadı. Umarım beklenilen fiyat oluşur. Aksi halde kriz mağdurlarına çiftçilerimizde eklenecek.
Çiftçi kazançları sadece Ziraat Odalarının ve Çiftçiler Birliğinin sorunu değildir..Girdi maliyetleri yükseliyorsa,çiftçi kazanamıyorsa, mobilyacılar ,inşaatçılar ,marketler ,konfeksiyoncular, ,bankacılar,petrolcüler dahil tüm iş alemi etkilenecektir.Çiftçinin kazancı bölgemiz ekonomisinin temelidir. .Bu temel çökerse tüm sektörler altında kalacaktır. Çiftçi gelirleri esnafın ,sanayicilerin ve iş adamlarının finans kaynağıdır.
Bu bilinçle Adana'da "TARIM ÖNEMLİDİR" sloganıyla ADANA TARIM GRUBU oluşturulmasının bölge tarımına büyük ivme kazandıracağı kanaatindeyim.Çiftçilerden sanayiciye kadar tarımdan geçinen, gelir elde eden her kişi veya kuruluş bu grupta yer almalıdır. Bu grup, yaratılan katma değerinde pazarlanması açısından görev üstlenebilmeli, lobi oluşturarak sektörün sıkıntılarını çözmek amacı ile bir araya gelmelidir. Herkesin kazanacağı bir çözüm bulunmalıdır. Önümüzdeki beş yılda iyi organize olunmalı, üretilmeyen ürünleri üretebilmeli, akılcı davranıp ürünleri ihraç edebilmelidir. Tarım kültürünün yerleşik olduğu bölgemizde maalesef birliktelik sorunu yaşanıyor, diyalog kapasitemiz düşük . Çiftçimiz sadece tabanda değil tavanda da birleşmelidir. Çukurova çiftçisi, dünyanın diğer bölgelerinden daha iyi verim alıyor ama pazarda kaybediyor. TARIM GRUBU bu kente hayat verecek can damarlarından biri olabilir.
Dünyada ve Türkiye'de tarımın öneminin her geçen gün artmaktadır. Artık tarım ,dünya ekonomilerinde stratejik önemi ve ekonomik değeri ile yükselen bir sektör konumundadır. TARIM GRUBU tarım ve tarım endüstrisinin stratejik önemi üzerinde özellikle durmalı ve kamuoyunu en doğru güncel bilgilerle aydınlatmalıdır.. Yapacakları etkinliklerle 'TARIM ÖNEMLİDİR' düşüncesinin daha yüksek sesle duyurulması amaçlanmalıdır. Tarım sektörünün çözüm arayışlarının tartışılması , kamuoyu ile doğru bilgilerin paylaşılması esas alınarak tarımda karar vericileri yönlendirebilmelidir. Tarım ancak kamuoyunda ortak bilinç oluşturularak kurtarılabilir.
Avrupa Birliği de tarımda kaliteli üretimi ve rekabeti artırmak amacıyla 2008 yılında birliğin önde gelen liderlerinden oluşan Tarım ve Tarım Endüstrisinde Rekabetçilik Yüksek Seviye Grubu (HLG) oluşturdu. Bu grubun başkanlığına Gunter Verhuegen getirildi.HLG de kıdemli politikacılar ,üreticiler ve özel sektör temsilcileri de bulunuyor.Bu grup çözüm yollarını içeren bir takım önerileri formüle edecek.Üreticilerin ve vatandaşların beklentileriyle tanışacaktır. Tarımda rekabetçiliği engelleyen problemler ,yenilikler ve araştırmalar,KOBİ desteğinin sürdürülmesi,gıda mevzuatının sadeleştirilmesi ,sürdürülebilir tarım ,çok yanlı ve çift taraflı ticari kontratlar,fiyat krizinin üstesinden gelmek ve gıda zincirine etkilerini inceleyecektir.
İşlenmiş tarım ürünleri , gıda ve içecek endüstrileri Adana geleceğindeki en önemli ve en dinamik sektörler olacaktır. Avrupa Birliğinde bu sektörlerdeki 280.000 şirket in yüzde 90 ‘ını KOBİ ler oluşturmakta ve yıllık 800 milyar euro luk hacme sahiptir.
Adana'da tekstil sektörü sıkıntıda, kapanan firmalarımızın çoğu tarımla ilişkili işletmeler. Suyumuzu, toprağımızı ,ürünümüzü verimli kullanamadığımız takdirde 20 yılımız daha heba olabilir. Bilgi ve birikimlerimizle oluşturacağımız ADANA TARIM GRUBU 'nda paylaşabilir, fikir üretebiliriz. Piyasa kuralları ekonomik krizle birlikte değişti.Hükümetlerden beklentilerimizi azaltmak zorundayız. Artık sektör kendi ürününü kendi değerlendirip birlikte hareket edebilmelidir. |