III. GIDA MÜHENDİSLİĞİ ÖĞRENCİ KONGRESİ'NE DAVET
ITÜ Gıda Mühendisliği Bölümü Öğrencileri, davet ettikleri Ülkemizdeki diğer Gıda Mühendisliği Bölümü öğrencileri, uzmanlar, akademisyenler ve gıda sektörü temsilcileri ile bir araya gelerek, gıda ve gıda güvenliği konularında çok tartışılan ve hepimizin merak ettiği sorulara açıklık getirileceği "GIDADA YENI EĞILIMLER" konulu kongreye davet eder. Kongre ilgilenen herkese açıktır.
Tarih: 19 - 20 Nisan 2012 Yer: Süleyman Demirel Kültür Merkezi, Ayazağa Kampüsü
19 Nisan 2012
9:30 - 10:00 Açılış 10:00 - 10:30 "Süt Neden Tartışılıyor?" Prof. Dr Celalettin Koçak, Ankara Üniversitesi Süt Teknolojisi Böl. Bşk., Moderatör: Büşra Gider (ITU Gıda Mühendisliği Öğrencisi) 10:40 - 11:00 Çay Arası 11:00 - 11:30 "Gündemde Meyve Suyu" MEYED (Meyve Suyu Endüstrisi Derneği), Moderatör:Merve Güven (ITU Gıda Mühendisliği Öğrencisi) 11:40 - 12:10 "Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar Hakkında Doğrular ve Yanlışlar" Prof. Dr. Selim Çetiner, Sabancı Üniv. Biyomühendislik Böl., Moderatör:Merve Çalkap (ITU Gıda Mühendisliği Öğrencisi) 12:20 - 13:30 Yemek Arası 13:30 - 14:00 "Gıda Güvenliğinde Medyanın Rolü" Mehmet Ali Önel, Gazeteci, Moderatör:Pervin Ay (ITU Gıda Mühendisliği Öğrencisi) 14:10 - 14:40 "Beslenmede Yeni Eğilimler Ve Gıda Sanayindeki Gelişmeler" Uzman Diyetisyen Simge Çitak, Moderatör:Elif Kadriye Başar (ITU Gıda Mühendisliği Öğrencisi) 14:50 - 15:20 "Hazır Yemek Sektörü Sağlığımıza Dikkat Ediyor mu?" Hüseyin Bozdağ, İstanbul Yemek Sanayicileri Derneği, Moderatör:Zeynep Ayran (ITU Gıda Mühendisliği Öğrencisi) 15:30 - 15:45 Çay Arası 15:45 - 17:30 Panel: "Gıda Güvenliğinde Yeni Eğilimler" Konuşmacılar: Ahmet Kavak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yrd. Petek Ataman, TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Samim Saner, Gıda Güvenliği Derneği Başkanı İlknur Menlik, Gıda Dernekleri Federasyonu, İletişim Direktörü Moderatör: Prof.Dr. Dilek Boyacıoğlu, İTÜ Gıda Mühendisliği Böl.Bşk.
Kapanış Akşam Yemeği ve Tekne Turu
20 Nisan 2012 (Misafir öğrenciler için) 10:00 - 12:00 Teknik Gezi (Balparmak Tesisleri, Çekmeköy) 13:00 - 15:00 İstanbul Sanat Gezisi (Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi-Rembrandt ve Çağdaşları Sergisi)
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
AMACIMIZ: Türkiye'de yaklaşık 200 milyar dolarlık üretim hacmine sahip gıda sektörü, halkımızın beslenme ihiyaçlarını karşılaması ve sağlığını doğrudan etkilemesinin yanı sıra küresel düzeyde rekabet gücümüze katkısıyla, Ülkemizin gelecekteki politikalarına yön veren bir sektörümüzdür. İnsanoğlunun temel ihtiyacı ve vazgeçilmezi olan gıdanın, sürekli ülke gündeminde yer alması kaçınılmazdır. Son yıllarda ise gıda hakkında bilen bilmeyen herkesin ve hele uzmanı olmayanların her ortamda konuşarak bilgiyi değil, sadece fikirlerini aktarmasıyla büyük bir bilgi kirliliği ortaya çıkmıştır. Doğal olarak özellikle de süt, meyve suyu ve GDO'lar hakkında ortaya çıkan tartışmalar, halkın kafasında soru işaretlerinin oluşmasına neden olmuştur. Gündemi en çok meşgul eden konulardan biri gıda güvenliği ve gıda hileleridir. Ayrıca, Türkiye'de, yaklaşık 10 milyon kişinin dışarıda yemek yediği göz önüne alındığında, hazır yemek sektörü de gıda sektörü içerisinde önemli bir yere sahiptir. Yazılı ve görsel medyanın ise gıda güvenliği ve beslenme konularında toplumdaki algının oluşması üzerindeki etkileri de son derece yüksektir. Çoğu zaman halk sağlığı açısından asıl önemli olan riskler bu şekilde önemini de yitirmektedir. Bu kongrenin iki amacı vardır: Bunlardan birincisi gıdalarımız hakkında mevcut olan bilgi karmaşasına son verebilmek için yukarıda sözü edilen konularda uzmanlar, akademisyenler, sivil toplum örgütleri, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı uzmanları ve Gıda Mühendisleri Odası yetkilileri ile sadece bilimsel doğruları tartışmaktır. Kongrenin ikinci amacı ise; İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencilerinin yanısıra Türkiye'nin diğer üniversitelerindeki Gıda Mühendisliği programlarında öğrenim gören öğrencilerin de davet edilmesiyle, teknik gezi ve sosyal programlar ile öğrencilerin meslektaş olarak kaynaşma ortamını sağlamaktır.
Prof. Dr. M. Hikmet Boyacıoğlu |