2010 Öngörüsü
Hububat
Uluslar arası Hububat Konseyi, IGC, 25 Mart 2010 tarihli son raporunda; 2010 yılında ikinci bir büyük toplam hububat rekoltesi beklendiğini belirtmiştir. Konsey; başlangıç ekim öngörülerinin, mısırda rekora eğilim öngörülürken buğday ve arpa da azalma ile, 2010’da ekim alanlarında az bir artış gösterdiğini ifade etmiştir.
Eğilim verimler (2009’dakinin altında olabilecek) kabul edildiğinde, 2010 dünya hububat üretimi, geçen seneden sadece 12 milyon ton düşük olarak, 1,764 milyon ton düzeyinde öngörülmektedir. Artan başlangıç stokları ile küresel hububat arzının 2010/11’de 2,158 milyon tona yükselmesi öngörülmektedir.
Buğday
IGC; 2010 yılında dünya buğday üretimini, geçen seneden 17 milyon ton düşük olarak, 658 milyon ton miktarda öngörmektedir.
Raporda; Ilık hava koşullarının Avrupa’nın büyük bir kısmında kışlık ürünün gelişimine katkıda bulunduğu ancak soğuk hava koşullarının BDT ve ABD’nin kuzey ovalarında baharlık buğday ekimlerinin gecikmesi için tehdit oluşturduğu belirtilmiştir. Kanada’da ekim alanlarının son sezondan daha az olması beklenmektedir. Çin’de yağışların ürüne yararlı olduğu ancak Kuzey Hindistan’daki sıcak, kuru hava koşullarının elverişsiz olduğu ifade edilmiştir. Yakın Doğu Asya ve Kuzey Afrika’da da yağışların üretim beklentilerini iyileştirdiği yorumu yapılmıştır. Konsey; küresel buğday tüketiminin %2’lik bir atış ile rekor 656 milyon tona yükseleceğini öngörmektedir.
Raporda mısırın gıda, yem ve endüstriyel kullanımlarında yükselmeler olacağı belirtilmiştir. Dikkat çekici bir artışın, aynı zamanda etil alkol için kullanımda da artış beklenen AB’de buğdayın yem olarak kullanımında olması beklenmektedir.
IGC; 2010 yılı toplam dünya buğday ticaretini, 2009/10’a benzer miktarda, 121 milyon ton düzeyinde öngörmektedir. Raporda; Yakın Doğu Asya’nın az miktarda düşen öğütmelik buğday ithalatlarının Kuzey Afrika’nın yüksek gereksinimleri ile dengelendiği ifade edilmiştir. Bol yurt içi mevcudiyetin AB’nin düşük/orta derece buğday ithalatlarını sınırlayacağı beklenmektedir.
Konsey; dünya buğday stoklarının %2’lik bir atış ile son dokuz yılın en yüksek düzeyi olarak 199 milyon tona ulaşmasını beklemektedir.
Raporda; stok öngörülerinde yapılan artışın nedeninin esas olarak Çin ve Hindistan’daki artışlar olduğu belirtilmiştir. Beş başlıca ihracatçı ülkenin stokları ise az bir artış ile AB ve ABD’deki yüksek düzeyleri de içererek 55 milyon ton olarak öngörülmektedir.
Mısır
IGC; Avrupa ve ABD’de mısır ekimlerinin uzayan kış koşulları sonrasında gecikebileceğini belirtmiştir. Bununla birlikte, küresel mısır ekim alanlarının %2’lik bir artış ile mısırın hali hazırda baharlık buğdaydan daha karlı olduğu ABD’deki önemli artışı da içererek rekor 156 milyon hektara yükselmesinin beklendiği ifade edilmiştir.
Prof.Dr.M.Hikmet Boyacıoğlu
[email protected] |