Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 21 Kasım 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Yazarlarimiz » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 
 
 ŞEVKET ÖZÜGERGİN



 
MERKEZ BANKASI BAŞKANINININ SÖYLEDİKLERİ VE PİYASALARIN TEPKİSİ

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, yılın 3.enflasyon raporunu açıkladı. Merkez'in yıl sonu enflasyon tahmini yaklaşık 1 puan artışla yüzde 6.2'ye çıktı. Başçı "Enflasyonun yıl sonunda orta noktası yüzde 6.2 olmak üzere yüzde 5.2 ile yüzde 7.2 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz" dedi. Önceki enflasyon raporunda yıllık ortalama enflasyon tahmini yüzde 5.3 seviyesindeydi. Böylelikle Merkez Bankası enflasyon tahminini yüzde 0.9 oranında arttırmış oldu.

Başçı, enflasyonun Temmuz ayında yüzde 9 ile tepe yaptıktan sonra kademeli olarak düşüşe geçeceğini belirtti.2014 yılı tahmini enflasyon haddini ise % 5 olarak verdi.

Piyasaların enflasyon tahmini Merkez Bankası Başkanı’nın tahminlerinin üstündeydi. En az % 7’ lik bir tahmin bekleniyordu. Faizler zaten % 9 civarında seyrediyordu ve yılın ikinci çeyreğinde gerçekleşen enflasyon % 8,3 tü.

Merkez’in faiz koridorunu genişletmesinin ardından kurda oynaklığın azaldığı doğrudur. Ancak yeni dengeler de enflasyonu olumsuz yönde etkileyecek seviyededir. Kurlardaki yükselmenin enflasyona etkisi Temmuz ayından itibaren görülecektir. Nitekim, Başkan da söz konusu ayda enflasyonun tepe yaparak % 9 luk düzeye çıkacağını tahmin etmektedir.

Merkez Bankası Başkanı’nın da kabul ettiği gibi,"Küresel ekonomiye dair gelişmeler politikamızın belirleyicisi olmayı sürdürmektedir. Bu alanda FED’in alacağı kararlar ve hatta imaları, kurların oynaklık derecesini ve faizlerin istikrarını, kısaca finansal istikrarın seyrini belirleyecektir.

Mayıs ayı ortasından itibaren küresel belirsizlikler nedeniyle politikamız değişti" diyen Başçı, "Mayıs ortasından itibaren likidite politikasını sıkılaştırdık. Enflasyon orta vadeli hedefe uyumlu olana kadar sıkılaştırma sürecek" şeklinde konuştu.

Kredi artışının referans değerin üzerinde olması sıkılaştırmayı gerekli kılıyor" diyen Başçı, yine de, "2013 sonu itibariyle kredi büyüme hızı referans değerin üzerinde olacak" dedi.

Türkiye’nin büyüme hızını belirleyen ana unsurlar ihracat ve iç taleptir. İhracatın hedef pazarlarındaki sıkıntılar sürmektedir. İç talebin de sınırlanması, piyasalarda bir durgunluğa yol açması, istihdam hacmini etkilemesi ve büyüme oranını düşürmesi ihtimal dahilindedir. Özellikle seçim takviminin yakınlaştığı bir dönemde öngörülen bu tür sonuçların alınması pek kolay değildir.

Petrol fiyatı tahminlerini 107 dolar seviyesine çıkardıklarını kaydeden Başçı, yılın kalanında tütün mamullerine ek vergi gelmeyeceğini varsaydıklarını aktardı.

Petrol fiyatları ve bu alandaki gelişmelerin iç piyasaya ne şekilde yansıyacağı elbette uluslararası konjonktüre bağlı olacaktır ki,bu konuda tutarlı bir tahminde bulunmak oldukça zordur.

Sonuç olarak şöyle bir değerlendirme yapabiliriz.

Merkez Bankası’nın enflasyon tahmini iyimserlik taşımaktadır. Büyük bir ihtimalle ve kendisince haklı olarak, beklentileri mümkün olduğunca olumlu bir açıdan görmeye çalışmıştır. Sonuç itibariyle fiyat istikrarını sağlamak ve bunu korumak Banka’nın temel görevidir.

Merkez Bankası da, yakın gelecekte asıl belirleyici unsurun küresel gelişmeler olduğunu bilmektedir ve önlem senaryolarını çeşitli varsayımlardan hareketle yazmaya gayret etmektedir. Bu da doğal bir tutumdur.

Ekleme Tarihi
01.08.2013
Ekleyen Kişi
Şevket Özügergin
Etiketler: ŞEVKET ÖZÜGERGİN,Merkez Bankası


Paylaş | |
 DİĞER YAZILARI